Novembrový výjazd MAFIE alebo ako sme sa nechtiac korčuľovali

Teplé novembrové počasie, v okolí Piešťan spustili pred pár dňami samozber jahôd, ale ku koncu týždňa sa ochladilo a to je neklamný znak toho, že zima sa blíži. Ja len dodávam, že do Kremnických Vrchov už dorazila…

 

 

Presne pred mesiacom, keď sme na Skalke boli naposledy, to tam vypadalo krásne jesenne. Všade dookola bola síce pol dňa hmla, no potom sa vyjasnilo…

Po príchode túto sobotu ráno (24.novembra) nás čakalo toto, je to síce fotka z nedeľného odmäku, ale je jasne vidieť, že kráľovná zima už “dorazila”. Kto nájde päť rozdielov ???

Ale poďme pekne po poriadku. Tentokrát sme museli byť v nedeľu doma skôr, preto sme plánovali začať expedičku už doobeda. Na parkovisku pod vysielačom nás čakalo asi 3-5cm snehu a ľadu. Vyšli sme aj bez reťazí a medzi autami sme si pohľadali nejaké to miesto. Keďže sme trochu prerobili úchyt stožiara, mohli sme ho tentokrát postaviť priamo na parkovisku. Apropós parkovisko, tu sa musím pristaviť. Na Skalke mrholilo, padal drobný dážď, ktorý okamžite mrzol. Celé parkovisko, bolo vlastne jedno veľké klzisko. Pár krát sme veru natiahli “papuliaka”…

Stavba antény v mraze a daždi sa teda trošku natiahla, až na 1,5 hodiny. Zhodli sme sa s Cyrom, že toto monštrum sme v takejto zime stavali asi naposledy. Šli sme sa teda trochu zohriať do rádiovozu. Bez rotovania antény sme zahájili naše vysielanie a o 10:37 už zapisujeme prvé spojenie s Dušanom Dolný Pial.

Anténa smerovala niekde v smere vetra nevedno kam, ale šlo to a asi pol hodiny sme to neriešili a iba sa hriali písaním spojení na starý papierový denník spred 15 rokov.

Po hodinke sme vytiahli von aj rotátor. Dali do vodováhy všetko ako má byť. Všetko sme odskúšali a všetko fungovalo. Trochu fúkalo, ale motorček točil. Vrátili sme sa a pokračovali s výzvami na 30.kanále.

Stále pršal drobný dážď, ten sa usádzal na prvkoch antény a stekal dole. Následne opäť mrzol a predlžoval prvky žiariča, čo malo následok zmenu PSV z 1:1,2 až na 1:2,5. Keďže sme nechceli vetrať vykúrený rádiovoz, preladili sme sa nižšie na k.6 a pokračovali tam. Keď to už bolo nepoužiteľné ani tam, museli sme predsalen von. Všimnite si námrazu na pravom prvku pravej antény dole!

Po obúchaní stožiara, námraza opadala a mohli sme opäť pokračovať na 30-ke. Po ohlásených expedíciách zatiaľ ani slychu, ale denník sa postupne začal zapĺňať.

Postupom času však nastal ďalší problém, tentokrát s rotátorom. Mrznúci dážď zrejme urobil svoje a rotátor viac netočil ako točil. Antény sme teda natočili na 300° na stred Moravy a dúfali v to, že budeme počuť všetkých volajúcich. Prvé ďaleké spojenie sa podarilo až o 15h Vlasta Ostrov (225km), inak všetko iba okolité Slovenské stanice. Nevadí zapisujeme všetkých. 15:36 konečne spoznávam hlas Vláďu Tři Dvory. V3D portejbloval na Zvičine, report 3/2 a prvá tristovka bola na svete (301km).

Úderom 16h sa začali ozývať všetci ohlásení zimní bojovníci: Križiaci, Ondrej s novým HáBéčkom, Krtko, Mates Brno, Milan Senica. Tesne pred šiestou síce s odretými ušami ale nakoniec predsalen robíme najdlhšie spojenie víkendu Exp.Radegast na Čerchove (455km). Pred mesiacom to šlo oveľa lepšie, ale podmienky šírenia ešte ovplyvňovať nevieme. Za hodinku nás prekvapil Skipper z Rakúsekeho Steinbergu (163km) a po ňom najkrkolomnejší portejbl večera Pepa Zlín /p Altán u Spáleného Dubu. Pri tomto spojení som sa normálne spotil, kým som to vylúštil. 19:20 priletel signál od Exp.Pohádka na Svahovej (450km). Hlásilo sa nám veľké množstvo mobilujúcich staníc. Ľudia, ktorí neboli práve doma, chceli s nami urobiť spojenie a tak volali z mobilov. V kategórii týchto spojení vyhral Honza Oslavany, z mobilu urobil s nami 201km spojenie, parádička!

Okolo ôsmej sa ozvali ďalší portejblisti: Trnaváci, David Zlín z Javoriny, Petr Sokolnice z Výhonu. Na to, že počasie nebolo nič moc, ľudí bolo v éteri dosť veľa. O pol deviatej pridávame Čáryfuka na Kamenci (337km) a hneď po ňom aj Tomáša Sruby zo Šerlichu (256km). Najdlhšie spojenie na Slovensko doletelo k Alexandrovi do Suchohradu (158km).

Večer prevádzka u nás trochu zdochla, od ôsmej do polnoci ledva 20 spojení. Že by sme už všetkých mali. Možno, stovku sme trhli 21:21 s Tiborom Nové Zámky…Vysielanie končíme 0:14 s mobilujúcim Milanom Senica, vracajúcim sa už domov.

Ráno sme vysielať už neplánovali, ale pridali sme ešte nejakých 9 spojeníček a pozdravili kamarátov na Kotlíku Trnky-Brnky. Hotovo, vypíname. Konečný stav 122 spojení.

Posledná nedeľná fotka. Keďže v noci bol odmäk, antény šli dole úplne bez problémov. Balenie nám uľahčovalo príjemné ranné nedeľné slniečko. Báli sme sa ľadu po ceste dole, ale vďaka odmäku bola cesta dole úplne v pohode.

Všetkým vďaka za spojenia a tešíme sa nabudúce. Možno ešte vybehneme niekde aj v decembri…

73 Exp. MAFIA – Števo & Cyro Zvolen

 

Števo Zvolen SK-525

Loading

Tento obsah bol zaradený v AKTUALITY. Zálohujte si trvalý odkaz.

1 reakcia na Novembrový výjazd MAFIE alebo ako sme sa nechtiac korčuľovali

  1. Venca Chotěšov CL39 povedal:

    Števo a Cyro Vorlík a Venca moc děkují za QSO. Ano, jak píšeš s odřenýma ušima, ale 455 Km je již řádná porce a jistě jsi si všimnul, že se to začíná stávat rutinou což s půlkou, 5/8 nebo drátovkou určitě nebylo možné. Technika tak jako ve všem maže limity. A hlavně vůle lití, kteří něco chtějí dokázat, bez té by to nešlo. Proto ještě jednou chci Tobě a Cyrovi poděkovat za to že jste a tím podporujete tento sport. Těšíme se na osobní setkání.

    Venca CL39 a Vorel CL45

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*